BASIN BÜLTENLERİ

Bu Yaz Sigarayı Bırakmanın Tam Zamanı

Sigara bağımlılığı günümüzün temel sağlık sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Vücuttaki tüm doku ve organlara zarar verdiği, içiciler de dâhil olmak üzere, herkes tarafından bilinmesine rağmen her yıl milyonlarca insan sigaranın yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.
Pinterest LinkedIn

Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyanın en büyük sağlık sorunu olarak ilan edilen sigara bağımlılığı, sadece içen kişilere değil, çevrelerinde yaşayan diğer kişilere de (pasif içiciler) aynı oranda zarar veriyor.

Özellikle hamile iken sigara içilmesi, bebeğin %10-15 kilo eksikliği ve zekâ geriliği ile dünyaya gelme olasılığını çok artırıyor. Sigara içinde bulunan Karbonmonoksit, Nikotin, Katran gibi zararlı maddeler akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sisteminde de bronşit ve amfizem gibi hastalıkların başlıca nedeni. İçilen her sigara kansere bir adım daha yaklaşmak anlamını taşıyor. Kısaca sigara başta kanser, kan, kalp ve damar hastalıkları olmak üzere; doğurganlık, bağışıklık sistemi sorunları, ağız içi sağlığı, cilt, tırnak, saç problemleri gibi son derece önemli sağlık sorunlarına neden oluyor.

Bu bilinen gerçekleri göz önünde göz önüne alarak, sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir gelecek ve yeni nesillere örnek olabilmek için bu ölümcül alışkanlıktan kurtulmak gerekir. Ülkemizdeki dumansız hava sahası uygulaması, sigara karşıtı bilincin yaygınlaşması, sigara tiryakiliğinin getirdiği sağlık sorunları ve ekonomik kayıplar, bu zararlı bağımlılıktan kurtulmak isteyenleri de çare aramaya yöneltiyor. Uzmanlar da pek çok sigara içicisinin, bu alışkanlıktan kurtulurken profesyonel destek alma ihtiyacı olduğunu belirtmekte. Sigaradan kurtulmak bağımlılar için hiç de kolay olmayan bir süreç. Nikotinin yarattığı bağımlılık özellikle günde 10 taneden fazla sigara içenler üzerinde, belli saat aralıkları ile nikotin krizleri yaşamalarına neden oluyor. Sigarayı bırakmakta kararlı olanlar bile nikotin bağımlılığından kaynaklı krizlere yenik düşebiliyor. Genellikle azaltarak değil, birden bire bırakmanın daha başarılı olduğunu ifade eden uzmanlar, süreci hasta ile birlikte yönetmenin önemine değiniyor.

Tamamlayıcı tıp yöntemlerinin sigara bırakma konusundaki etkisini araştıran Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Mora Bursa Terapi Merkezi’ne başvuran 1562 sigara bağımlısı üzerinde Mora Terapi yönteminin sigara bırakmadaki etkisini araştıran bir çalışma gerçekleştirdi. Birinci ayın sonunda, Mora Terapisi gören kişilerin yüzde 69,13’ünün, yaşanan nikotin krizlerine karşı koyabildiği ve hiç sigara içmediği tespit edildi.
Sigara bırakma yöntemleri çok çeşitlilik göstermekle birlikte Mora Terapi yan etkisiz, kolay ve hızlı bir yöntem olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 50 dakika süren Mora Terapi ile sigaradan kurtulma seansı kişinin rahatlama, sakinlik ve uyku hali içerisinde olduğu bir süreçtir. Genellikle, kişiler bu sürenin keyif içerisinde geçtiğini belirtmektedir. Mora Terapi yöntemini başarılı bulan hekimler, destek amaçlı olarak bu tedavi yönteminin denenmesini tavsiye ediyor. Özellikle son dönemlerde sigara bıraktırmada ön plana çıkan Mora Terapi yöntemi nikotin krizlerini azaltıyor, özellikle de en yoğun nikotin krizlerinin yaşandığı ilk bir ay içinde, vücutta sigaraya karşı bir isteksizlik hissi yaratıyor.

Sigaradan kurtulmaya karar verdiğinizde:

  • Sigaranın zararlı etkilerini vücudunuzdan temizlemenin ilk adımı olarak bol su için, sık banyo yapın.
  • Kahve-Çay tüketiminizi azaltın.
  • Kendinize en uygun yöntemi belirleyin.
  • Size en yakın Mora Yetkili Merkezini arayın.

Unutmayın; Amerika ve Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılan Mora Terapi, Türkiye genelinde 20 farklı ilde bulunan 50 Mora Terapi Merkezi üzerinden hizmet vermektedir.
Üstelik 31 Ağustos 2013 tarihine kadar Mora Terapi ile sigaradan kurtulmak %20 indirimli.

YORUMLAR

Bu blog yazısına hiç yorum yapılmamıştır. İlk yorum yapan siz olmak ister misiniz?

YORUM YAZIN