Teknolojik gelişmeler her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da hareketlerimizi de bir o kadar kısıtlamaktadır. Merdiven yerine asansör kullanıyoruz, evimizin önündeki durakta otobüsten inmeye özen gösteriyoruz, yakın mesafelerdeki iş yerlerine bile araba ile gidiyoruz, yürüyen merdiven bulunan yerlerde normal merdiven kullanmıyoruz. Hatta internet üzerinden alışveriş yapıyor, market siparişlerimizi bile telefonla veriyoruz. Bu küçük gibi görünen değişimler aslında günlük aktivitemizi değerlendirdiğimizde oldukça önemli faktörlerdir.
Düzenli egzersiz zihinsel, duygusal ve bedensel açıdan oldukça önemlidir. Bütünsel olarak sağlıklı olabilmek için egzersizin hayatımızda mutlaka yeri olması gerekmektedir.
Düzenli fiziksel aktivite bedensel açıdan bakıldığında, kas kuvveti, miktarımızın arttırılmasını, eklem hareketliliğinin ve esnekliğinin arttırılmasını, vücut dayanıklılığın arttırılmasını, dengenin kolay sağlanabilmesini, reflekslerin gelişmesini, vücut duruşunun düzeltilmesini ve kemik mineral yoğunluğunun korunmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda düzenli egzersiz ile kalp ritmi ve kan basıncı düzene girmekte, solunum kapasitesi artmakta, yüksek kan kolesterol ve trigliserit düzeyleri düşmekte, kan şekeri kontrolü sağlanmakta, metabolizma hızlanmakta ve vücut depo yağlarından enerji sağlamaya başlamaktadır.
Aynı zamanda, fiziksel aktivite sırasında stres hormonlarının üretiminin yavaşlaması, zihinsel olarak rahatlamayı, günün yorgunluğunu ve stresini geride bırakmayı, kişinin özgüvenli olmasını ve sosyal ilişkilerinde daha başarılı olmasını desteklemektedir.
Kış aylarında egzersiz genellikle geri planda kalabilmektedir. Ancak soğuk mevsimin getirdiği ağırlık, ruh hali düşüklüğü ve bedendeki yağ depolanması, hareket etmedikçe kısır döngüye girebilmektedir. Kış mevsiminde yapılan düzenli egzersizler, mutluluk hormonu seratoninin salgılanmasını artırmakta, iş veya okul stresini azaltabilmektedir. En önemlisi de düzenli egzersiz bağışıklık sistemini ve metabolizmayı kuvvetlendireceğinden kış hastalıklarından korunmada oldukça etkilidir.
Kışın açık havada yapılan yürüyüş gibi orta derecede aktivitelerde, bahar-yaz aylarına kıyasla daha çok enerji harcanmaktadır. Araştırmalara göre; soğuk havada bedenimiz metabolik hızını artırmakta, bu da daha fazla kalori yakımını sağlamaktadır. Vücut, kış aylarında spora daha iyi cevap verebilmektedir.
Ruhsal ve zihinsel açıdan bakıldığında ise; soğuk havada beden daha çok çalışmak zorunda kalacağından, endorfin üretimini de artırmaktadır. Bu durum da daha mutlu bir ruh halini desteklemektedir. Özellikle mevsime bağlı duygusal dalgalanmalar yaşayan kişilerin kış aylarında egzersiz yapması, bu durumun ortadan kaldırılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Kış aylarında vücut ısısını korumak göz ardı edilmemelidir. Hızlı tempolu yürüyüşler, koşu, bisiklet, buz pateni ve kayak ile orta ve yüksek derecede egzersizler sonucunda önemli miktarda ısı açığa çıktığından vücudun soğuktan etkilenme oranı da düşmektedir.
Bunun aksine yavaş tempolu yürüyüş yaparken açığa çıkan ısı miktarı az olacağından vücut ısısını korumak zorlaşabilmektedir. Soğuk havaya çıkılmadan önce, kapalı ortamda, en az 5 dakika ısınma hareketi yapılmalıdır. Dışarıya çıktıktan sonra sporun ağırlık derecesi kademeli olarak arttırılmalıdır. İlk 10 dakikada hafif tempoda ve 5 dakikada bir, 30 saniye dinlenecek şekilde planlama yapılmalıdır. Spora ara verdiğinizi an vücut ısısı hızlıca düşmeye başlayacağı için soğuma süreci kapalı ortamda gerçekleştirilmelidir.
Kış sporları açık havada yapılabileceği gibi hava şartları nedeniyle spor salonlarında ya da evde de yapılabilmektedir. Evde yapılabilecek sporlar kilo almamak, hacim kazanmak, sıkılaşmak, vücut geliştirmek, kardiyo egzersizleri olarak yapılabilmektedir. Herhangi bir alet kullanmadan da vücudun kendi ağırlığıyla evde de etkili spor yapabilmek mümkündür. Pilates ve yoga evde uygulanabilecek egzersizlere verilebilecek güzel örneklerdir.
Mora Terapi yöntemiyle yapılan kilo ve bağımlılık terapilerinde, danışanların fiziksel aktivite durumları mutlaka sorgulanmaktadır. Genel olarak hareketsiz bir yaşam sürdüğü düşünülen kişilere günlük, düzenli olarak fiziksel aktivite yapmalarının öneminden bahsedilmektedir. Spor bütünsel sağlık için vazgeçilmezdir.
YORUMLAR
Bu blog yazısına hiç yorum yapılmamıştır. İlk yorum yapan siz olmak ister misiniz?
YORUM YAZIN